Monument "ut Spoeëk" van Swartbrook

Heej onger mieër informatie euver Monument "ut Spoeëk" van Swartbroek.

 

Info over het monument:

Het beeld is ontworpen en gemaakt door kunstenares Saskia Keijzers, inwoonster uit ons eigen Swartbroek.

Het is een bronzen beeld en stelt het “spook van Swartbroek” voor, wat natuurlijk te maken heeft met de naam van carnavalsvereniging De Spoeëkejaegers.

Het was een langgekoesterde wens van de vereniging om een eigen monument te hebben, om zodoende op die plek elk jaar de carnaval te kunnen openen en ook weer te kunnen afsluiten, nadat het spook terug “De Krang” (het bos) in is gejaagd.

De sokkel voor het dragen van het beeld is gemaakt en geplaatst door enkele leden van v.v. De Spoeëkejaegers in samenwerking met Saskia Keijzers en Henk Moonen. Het perkje rondom het monument met beplanting en kiezels is aangelegd door ons lid Joeri Gielen.

Het monument is onthuld op carnavalszondag 27 februari 2022 door de sponsor van het monument, directeur R. Janssen van Nering Bögel. Hij was zelf verkleed als spook, dus met andere woorden, het spook onthulde in wezen zijn eigen monument.

Bij de onthulling was tevens burgemeester Vlecken van de Gemeente Weert aanwezig.

Het monument staat op het Cornelisplein aan de Ittervoorterweg te Swartbroek, in de nabijheid van de St. Corneliuskerk en aan de rand van het Krangerbos.

 

Op zaterdag 1 oktober 2022 is de plaquette met de QR-code, verwijzend naar de website, onthuld. WeertdeGekste was erbij.

 

De onthulling op zondag 27 februari 2022.

  

    

  

Hieronder het ontwerp en het vervaardigen van ons monument door kunstenares Saskia Keijzers.