Prins

PRINS  2023

   PRINS FRANK 2e en PRINSES INGE

  

 

                                  

 

Wij zijn Frank Everaerts en Inge Sieben en vinden het een eer om dit jaar voorop te mogen gaan als prins en prinses van het Spoeekelandj en vinden het super dat we ons mogen introduceren in dit blad. Beiden komen we oorspronkelijk uit Weert,  zijn opgegroeid op Keent, zijn allebei naar het College gegaan maar toch heeft het heel wat jaren geduurd voordat we elkaar ontmoetten in Maastricht waar we beiden toen werken en woonden. ‘Plat kallen’ vinden we beiden een uitdaging; onze ouders spreken het veel maar wij zijn (toen heel modern) in het ABN opgevoed. Dit vinden we beiden best wel jammer en we doen ons best om het de komende periode alsnog te leren. Het zal een rommeltje worden van geleende woorden uit Limburg maar dat hindert hopelijk niet. Het verschil tussen ‘Weerts’ en ‘Swartbroeks’ is best wel verwarrend hoor…

Een anekdote is dat Inge en ik tijdens onze eerste date naar een slachthuis zijn gegaan om varkensharten op te halen die nodig waren voor een medisch onderzoek. Tussen de varkenskarassen sloeg de vonk over en heb ik (Frank) Inge gevraagd om samen te gaan lunchen. Dat ik mijn beurs vergeten was (en dat pas zei toen Inge voorstelde om ieder de helft te betalen)  en dat Inge vervolgens de lunch heeft mogen betalen vergeten we maar even. Het is eigenlijk een wonder dat we samen zijn!  

Nadat we uit Maastricht zijn verhuisd zijn we via een kleine omzwerving via Brabant weer in Weert komen wonen: eerst op Vrouwenhof maar omdat we beiden enorm van natuur houden zijn we uiteindelijk in het mooie Swartbroek neergestreken met onze drie kinderen. Dat is een van de beste keuzes tot nu toe geweest: wat een fijn dorp, fijne mensen en natuurlijk een geweldige natuur om even een ommetje in te maken.

Natuurlijk hebben we ook hobbie’s. Koken, klussen, freubelen, lezen en in de tuin zitten vinden we beiden zeer aangenaam  (we zitten liever in de tuin met een wijntje dan in de tuin werken, maar dat terzijde). Ook sporten we zo nu en dan; Inge tennist in Ell en Frank probeert zeker 1x per week een rondje hard te lopen in de omgeving (de definitie van ‘hard lopen’ is met onze pubers een onderwerp van discussie). Inge is dol op dieren en inmiddels hebben we een hond, twee katten, twee konzijnen, 10 kippen en nog meer bijen.

Vastelovundj vieren zit ons beiden in het bloed. Frank heeft in Weert met de inmiddels ter ziele gegane vereniging  ‘de Wauwelaars’ wagens gebouwd en meegedaan aan de ‘Groeete optocht’ en bij Inge heeft tijdens haar studie in Maastricht het straatcarnaval helemaal ontdekt. Toen onze zoon Maxim drie jaar geleden jeugdprins was zijn we met veel plezier meegegaan met  Spoeekejagers. Inge is direct na de carnaval begonnen met saxofoon les en is inmiddels lid van de boerenkapel. Frank heeft wat meer oefening nodig maar volgt ook.

Toen we twee jaar geleden alweer gevraagd werden om prins en prinses te worden hoefden we dan ook niet lang na te denken. Samen met onze twee adjudanten Maud en Frank (wel verwarrend allemaal) gaan we er een super gezellige tijd van maken. Maud als onze (schoon)zus gaat de komende periode vastelovundj weer herontdekken en staat erom bekend dat ze zeer bedreven is in organiseren. Met neef Frank houden we het binnen de familie; Frank heeft twee rechterhanden en is een expert omdat hij via oud-prins Bart de nodige ervaringen heeft opgedaan over het voorgaan in Spoeekelandj. Met dit team gaan we er volop tegenaan; we hebben er zin in!

Omdat we samen een zorg bedrijf hebben waar we mensen met hartritmestoornissen diagnosticeren hebben we de orde van het ‘Gauwe Hert’ ingesteld met het bijbehorende devies: ‘

 

"Mèt un good hert en un pols van hongerd-en-elluf,

 Geit de Vastelaovundj bekans van zelluf!” 

 

PROKLEMATIE

 

Beste Spoeëkejaegers en Spoeëkejaegerinnen,

Ich, Prins Frank de Twieëdje,        

Opgegruûdj in Wieërt, mèr gehieël toevallig geboôre in Zitterd as zoôn van Frans van Frens van Siske van ut klein vaderke, dae niks van doon haaj met Toon Hermans, mèr daodoor heb ich waal de lach aan mien koôntj hangen! Ich bin getrouwdj met Inge;

Ich bin Inge van Ton van Sjef van Driekske Sieben van de fournituren winkel oet Nee-jwieërt en omdet ich hieël geëmancipeerd bin laes ich zelluf mien proklamatie veur! Ich bin getrouwdj met Frank en

Samen hebben wae drie wichter; Milan, Jasmijn en Maxim. De lèste  heet os al veur-gedaon wie wae in ut Vastelaovundjs-seizoen veurop motte gaon, Jasmijn is nog un bloom in de knop en Milan, dae dinktj der ut zieëne van!

Wae woeëne aan de Pelmers-hei in de boôrderie van Mies van Nolle en sinds wae dao woeëne gruûjt de drek get hoeëger, is de haag neet mieër zoeë strak en haoje wae un uigske op ut Venboord en de Krang, want dao duiktj ut Spoeëk regelmaotig op!

Wae doon uch weten dèt;

Ten ieërste: Ich as veurzitter van de Dörpsraod hieël good kan kalle, mèr ich heb nog un bitje meûjte met plat kalle. Ich bin der al es bie-j gaon liggen, mèr det hölptj neet!

Ten twieëdje: Ich kan eemes hynotiseren! Det heb ich ouch met Frank gedaon woeëdoor hae dinktj det der Prins is, mèr ich heb de touwkes in henj!

 Ten derdje: Wae haoje van varen op un boeët, mèr wae wachten nog op de Postcode Kanjer, dus blieftj ut bie-j un rubberboeët op de Tungeler beek!

 Ten veerdje: Ich gaon waal es rennen in de Krang. In de zomer geit det twieë maol zoeë snel, want dan zitten de bee-je van Inge achter mich aan!

 Ten viêfdje: Ich haoj van tennissen. Det doon ich in Ell, mèr dao is eigenluk gein moer aan!

 Ten zesdje: Wae gaon gaer op vakantie in Kroatië. Det is un hieël indj; ieërst hieëlemaol nao Johan van de Spin en dan nog un hieël stuk rechtdoor!

 Ten zevendje: Ich bin un hendjige Tinus. Ich klus gaer en vinj van alles oet. Ich heb un elektrische auto met un haspel; dan hoof ich neet eeders kieër de stekker oet te trèkke!

 Ten achtste: Ich bin aan ut oefenen veur de Kapel en blaos al un bitje saxofoon. As Jan van Kursten de hoôndj oet-leutj dan kan der hum neet bie-j haoje, zoeë haard rentj der weg!

 Ten neugendje: Wae hebbe un haup bieëste; un hoôndj, twieë katten, hinne, kniên, bee-je en nog wat snooterkuûk. Gelukkig hebbe wae un boôr in de dop as Jeugdprins; dae kan op de bieëste passen as wae op vakantie gaon.

 Ten tieëndje: Wae hebben ouch slömme pleisters oet-gevonje, mer det klinktj vrie-j onneûzel! Dao is niks slöms aan as ze dien kneuk open haals!

 Ten elfdje: Wae hebben al jaore ervaring met ut verjaage van ut Spoeëk, mèr now hebben wae hum gevange en zeen wae neet van plan om hum los te laote.

 Daorom hebben wae de Orde van ut gouwe hert ingesteldj en gaon wae same mèt alle Spoeëkejaegers dit jaor veurop onger os devies:

 "Mèt un good hert en un pols van hongerd-en-elluf,

 Geit de Vastelaovundj bekans van zelluf!”

  

Alaaf!!